Splošno maturo lahko opravlja kandidat po uspešno končanem četrtem letniku gimnazije ali po uspešno opravljenem maturitetnem tečaju. Splošno maturo lahko opravlja tudi, kdor ne izpolnjuje prejšnjih pogojev, če je v letu, v katerem bo opravljal maturo, dopolnil najmanj 21 let.

Na spletni strani so objavljene vse informacije, ki so povezane z izvedbo in organizacijo splošne mature na Gimnaziji Moste. Kandidati se lahko podrobno seznanijo z navodili in napotki splošne mature.  V uvodu velja opozoriti na nekatere pomembne datume, ki jih kandidati upoštevajte v letošnjem šolskem letu:

 • predprijava k maturi (samo za dijake naše šole, 2. teden v mesecu novembru)
 • prijava k maturi (3. in 4. teden v mesecu marcu)
  • za spomladanski izpitni rok (A) splošne mature najkasneje do 29. marca 2022
  • za jesenski izpitni rok (B) splošne mature najkasneje do 12. julija 2022
 • oddaja seminarskih nalog in vaj na šoli - do 14. aprila 2022
 • predložitev ustreznih dokumentov ** (spričevali 3. in 4. letnika)
  • za spomladanski izpitni rok (A)  - do 24. maja 2022
  • za jesenski izpitni rok (B) - do 20. avgusta 2022
  • dijaki naše gimnazije ta spričevala posebej ne prilagate (jih že imamo)
 • pisni preklic prijave k maturi najkasneje štiri dni pred začetkom izpitnega roka
  • za spomladanski izpitni rok (A) - do 24. maja 2022, oziroma
  • za jesenski izpitni rok (B) - do 20. avgusta 2022
  • dijake naše gimnazije, ki ne zaključijo 4. letnika, odjavimo samodejno

Kandidati brez statusa dijaka (gimnazije) in "21-letniki" opravljanje mature plačajo. Kandidat, ki nima dokazil, da izpolnjuje pogoje za opravljanje mature (spričevala, plačila), ne more pristopit k maturi. Za status dijaka velja potrdilo o vpisu v program gimnazije. Za opravljanje petega predmeta pa velja potrdilo o vpisu v štiriletni strokovni program.

** Med ustrezne dokumente praviloma sodijo le spričevala 3. in 4. letnika. Kandidat lahko predloži tudi ostala spričevala ali dokazila npr. spričevalo poklicne mature, maturitetnega tečaja... Kandidati, ki majo zdravstvene težave (npr. slab vid, sluh, jecljanje ali razne druge motorične okvare, morajo obvezno predložiti Strokovno mnenje zavoda za šolstvo (pride z Odločbo otrok o usmeritvi, ki jo izda Zavod RS  za šolstvo) in zaprositi Republiško maturitetno komisijo - RMK za morebitno prilagojeno opravljanje maturitetnih izpitov.

Zaradi omejitve vpisa na visokošolske zavode, lahko kandidati spremenijo izbirni predmet ali raven zahtevnosti najkasneje 30 dni pred začetkom izpitnega roka, to je do 28. aprila 2022.

Za vsa vprašanja v zvezi s splošno maturo, se lahko oglasite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  ali osebno, v času govorilnih ur, vsak četrtek (10.30-11.15) v sobi 62 (3. nadstropje) ali po telefonu 01 5474 - 130.

Več podatkov glede splošne mature lahko kandidati poiščete na spletišču Državnega izpitnega centra v Ljubljani --> http://www.ric.si. Tam najdete informacije glede pravil, koledarja in posameznih predmetov mature. Pri vsakem so navedeni predmetni izpitni katalog, trajanje izpita, literatura, ocenjevanje in priložene stare izpitne pole.

 

 

loader

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13

Fax: 01 547 41 11
Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084138
www.gimoste.si

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam berasmusPlus bZS bMednarodno priznanje za mlade Podvig cb european social found INP bSIO1 b gmsportnikLogotip Arnes MIZS ESRR