Španščina ima dolgo zgodovinsko in kulturno tradicijo, svoj pečat je namreč pustila v vseh sodobnih svetovnih civilizacijah. Na Gimnaziji Moste se zavedamo, da je španščina jezik prihodnosti. Število ljudi, ki govori špansko, iz leta v leto narašča, zato je učenje tega jezika naložba, ki se zagotovo obrestuje. Ne glede na to, kakšne načrte imajo dijaki za prihodnost, si lahko z znanjem španskega jezika izboljšajo kakovost poklicnega in zasebnega življenja.

image002

Znanje španščine dijakom povečuje možnosti študija in dela v špansko govorečih deželah. Kasneje v poslovnem življenju komuniciranje v španščini s špansko govorečimi poslovnimi partnerji ustvarja pogoje za učinkovitejšo komunikacijo in s tem boljše poslovne odnose. Z znanjem španščine si dijaki izboljšajo poklicne možnosti za zaposlitev tako doma kot v tujini, zato je vlaganje v znanje tega tujega jezika gotovo naložba v dijakovo prihodnost, saj spodbuja razvoj njegovih intelektualnih zmožnosti in predstavlja dobro popotnico v življenju.

Zemljepisno in kulturno zelo raznovrstne špansko govoreče dežele so privlačne turistične destinacije. Z znanjem španščine si dijaki razširijo potovalna doživetja, lažje sklepajo nova znanstva in se hitreje znajdejo v tujem svetu. Če znajo vsaj nekaj osnov španščine, je njihov dopust v špansko govoreči državi zagotovo še lepši, saj lažje navežejo pristen stik z domačini. Na potovanjih dijaki sproščeno uporabljajo pogosto rabljene fraze, znajo vprašati za pot, rezervirati hotel, naročiti kulinarične specialitete in se pogajati pri nakupih. V nujnih in nepredvidljivih situacijah, ki se lahko zgodijo na potovanju, pa se znajo odzvati hitreje in učinkoviteje.

Španska in latinskoameriška kultura sta pustili velik pečat v umetnosti. Omenimo naj samo Cervantesovega Don Kihota. Ali ne bi bilo zanimivo prebrati prvega evropskega modernega romana prav v izvirniku?

Pri pouku španščine dijaki razvijajo slušne, govorne, bralne in pisne sposobnosti. Ker je učenje jezika samo iz knjig dolgočasno, pouk španščine večkrat popestrimo tudi z glasbo (učimo se iz aktualnih uspešnic), video-materialom (ogledamo si kakšno serijo, film, videospot …), včasih tudi kaj dobrega skuhamo in seveda uživamo ob nastalih jedeh.

Naši dijaki, španski knjižni molji, se lahko vsako leto udeležijo španske bralne značke ali pa svoje jezikovno znanje dokažejo na tekmovanju iz znanja španskega jezika. Seveda se jezika najhitreje in najučinkoviteje učimo v pristnem okolju, zato organiziramo tudi ekskurzije v Španijo. Tako smo si že večkrat ogledali Barcelono in pohajkovali na jugu Španije po Andaluziji.

image003image004image005

image006image007

Pouk

1. letnik

2. letnik

3. letnik

4. letnik

3 ure/teden

3 ure/teden

3 ure/teden

3 ure/teden
+
3 ure/teden
(izbirno za maturo)

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13

Fax: 01 547 41 11
Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084138
www.gimoste.si

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam berasmusPlus bZS bMednarodno priznanje za mlade Podvig cb european social found INP bSIO1 b gmsportnikLogotip Arnes MIZS ESRR