Francoščina utira dijakom pot do izjemne kulture, zgodovine, glasbe, sijajne literature in Francozov in francosko govorečih Zemljanov skoraj z vseh koncev sveta. Čeprav velja za zahtevnejši jezikovni oreh, njena lepota in melodičnost pritegneta, saj je po mnenju mnogih francoščina eden najlepših in najbolj melodičnih jezikov na svetu. Ker jo pogosto povezujejo z romantično podobo Francije, jo imenujejo tudi jezik ljubezni. Na Gimnaziji Moste zato spodbujamo učenje francoskega jezika, saj je to jezik, ki odpira dijakom vrsto priložnosti tako v bodočem zasebnem kot tudi poklicnem življenju. Ponuja tudi drugačen pogled na svet: jezik – to je življenje, življenje – to je ljubezen; do vseh in vsakogar, saj je Francija najstarejše pribežališče vseh zatiranih in preganjanih.

image002

Dijaki Gimnazije Moste naštevajo mnogo dobrih razlogov za učenje francoščine.

Francoščina je med najbolj razširjenimi jeziki na svetu in se takoj za angleščino uvršča na drugo mesto po številu ljudi, ki se ga učijo. Je jezik za študij na tuji univerzi in jezik, ki odpira vrata pri iskanju dobre službe. Veliko študentov slovenskih fakultet odhaja na študijske izmenjave v Francijo ali v druge francosko govoreče države. Dijaki Gimnazije Moste imajo možnost učenja francoščine še pred odhodom v tujino, saj to omogoča lažji študij. Poleg tega je znanje francoščine velika prednost pri iskanju dela tako v Sloveniji kot v tujini. Francoščina lahko na stežaj odpre vrata francoskih podjetij v Sloveniji, Franciji in drugih delih sveta. Francija ima eno najmočnejših gospodarstev na svetu in se vztrajno širi tudi na tuja tržišča.

Dijakom, ki radi potujejo, že samo osnove francoščine polepšajo potovanje v Francijo. Francozi cenijo popotnike, ki se trudijo sporazumevati se v njihovem jeziku. Francoščina pa dijakom koristi tudi na potovanjih v Afriko, Švico, Kanado, Monako in še marsikje po eksotičnih brezpotjih rajskih otokov Pacifika.

Na Gimnaziji Moste si prizadevamo, da bi bilo učenje francoščine zabavno in prijetno, zato gledamo francoske filme, poslušamo naravne govorce, se trudimo z gledališčem, kuhamo in najraje pojemo. Tako lahko dijaki zelo hitro dosežejo osnovne sposobnosti sporazumevanja, čeprav se nam vedno zatakne pri izgovarjavi in pisnih zapisih, ki so praviloma zelo drugačni od tistega, kar slišimo. Učenje francoščine je učenje ne vedno enostavnega, a lepega, bogatega in živahnega jezika, ki ga pogosto imenujejo jezik ljubezni. Francozi ljubijo življenje in njihov jezike je zgolj ena, a praviloma njena najpomembnejša oblika.

Z znanjem, ki ga dijaki pridobijo, lahko gledajo francoske filme brez podnapisov in razumejo svojo najljubšo pesem v francoščini. Tisti, ki radi berejo, lahko v originalu prebirajo literarna dela mnogih, brez katerih si ne evropske ne svetovne literature ni mogoče predstavljati – od Nesrečnikov, Tujca, nagajivega Nikca ali seveda obveznega Malega princa. Ali Descartesa, Jeana-Jacquesa Rousseauja, Prousta in vseh Nobelovih nagrajencev.

Pri pouku francoščine dijaki razvijajo slušne, govorne, bralne in pisne sposobnosti. Sledimo sodobnim pristopom poučevanja tujih jezikov, uporabljamo sodobna tehnična sredstva, poslušamo francosko glasbo in se kulinarično razvajamo.

image003image004image005image006image007

Pouk

1. letnik

2. letnik

3. letnik

4. letnik

3 ure/teden

3 ure/teden

3 ure/teden

3 ure/teden
+
3 ure/teden
(izbirno za maturo ob zadostnem številu kandidatov)

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13

Fax: 01 547 41 11
Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084138
www.gimoste.si

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam berasmusPlus bZS bMednarodno priznanje za mlade Podvig cb european social found INP bSIO1 b gmsportnikLogotip Arnes MIZS ESRR