Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi.

Na ta dan je leta 1950 tedanji Francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal formacijo Evropske skupnosti za premog in jeklo – SCHUMANNOVA DEKLARACIJA. To je bila prva, začetna oblika Evropske Unije, katero je predlagal Schuman v upanju, da s sodelovanjem med Francijo, Nemčijo in drugimi državami Evrope preprečimo nadaljnje konflikte in rivalstvo med Nemčijo, Francijo in drugimi državami Evrope in morebitne nadaljnje vojne. Predlagaj je novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Predstavitev Shumanove deklaracije je postala rojstni dan EU

slika1
Vir: https://dnevne-novice.com/dan-evrope-oziroma-rojstni-dan-evropske-unije/
Uradno je bila to nova evropska institucija , ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije, premoga in jekla. Evropska skupnost za premog in jeklo uveljavljena šele 1952 leta, 1957 leta pa je z Rimsko pogodbo bila preobražena v Evropsko ekonomsko zvezo.

Leta 1993 utemeljita idejo Evropske unije Nemški kancler Helmut Kohl in Francoski predsednik François Mitterrand z Maastrichtško pogodbo. Ravno ta pogodba je bila ena najpomembnejših razlogov, zaradi katerih smo se lahko tudi mi pridružili Evropski Uniji, saj je imela plan širitve Evropske unije na področje bivše Socialistične Evrope. Prve članice, ki so se združile v novo nastalo Evropsko Unijo so bile Avstrija, Švedska in Finska, ki so postale del EU leta 1995.

Slovenija postane del Evropske Unije 1. maja 2004 z največjo širitvijo Evropske Unije do danes.

Kljub tem, da so obstajale ideje in želje o skupni denarni valuti že dolgo časa v Evropski zgodovini, je edina zares skupna uradna enota Evro, ki je nastal 1. januarja 1999. Do tedaj so obstajale razne zveze držav, ki so imele različne valute, a iste vrednosti denarja za enostavnejšo trgovino med njimi. Isto tako so obstajale močne enote, ki so bile priznane in sprejete na mednarodni ravni in v trgovini (npr. zgodovinsko Beneški Dukat, danes Ameriški dolar).

Evro so prve članice privzele 1. januarja 2002. leta- vse skupaj 12 od do danes 19 držav, ki Evro uporabljajo kot uradno valuto.
Mi smo zaprosili za Evro 28. junija 2004, zeleno luč pa smo dobili le 2 leta pozneje, ko je Svet Evropske unije 11. julija 2006 odobril prošnjo Slovenije, s katero smo 1. januarja 2007 uvedli Evro kot zakonito plačilno sredstvo, ki se dokončno uveljavi kot edina uradna enota 15. januarja istega leta.

slika2

Na šoli smo na dan Evrope izdelali plakate.

IMG 6664 IMG 6659 IMG 6657

IMG 6658 3.a 2 3.b

 

 

loader

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13

Fax: 01 547 41 11
Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084138
www.gimoste.si

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam berasmusPlus bZS bMednarodno priznanje za mlade Podvig cb european social found INP bSIO1 b gmsportnikLogotip Arnes MIZS ESRR