Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se je v četrtek, 15. 6. 2017, odvijala zaključna konferenca Zavoda 404, kjer so predstavljali svoje projekte osnovnošolci, srednješolci in študentje.

Dijaki Gimnazije Moste:

  • Aljaž Sušnik,
  • Teodor Robar,
  • David Cešek in
  • Vid Šinkovec,

so v šolskem letu 2016/17 sodelovali z Zavodom 404 s projektom Growbox. Gre za nekakšen pomanjšan rastlinjak, v kateremu lahko nadzorujemo vse ključne pogoje za rast rastlin. Največja razlika v primerjavi z rastlinjakom je osvetljevanje, saj rastlinjak osvetljuje sončna svetloba, v growboxu pa jo nadomeščajo luči, v našem primeru LED luči. Ostali pogoji, katere lahko nadziramo so temperatura, vlažnost prsti in vlažnost zraka. Tako osvetlitev, kot zalivanje in prezračevanje, je nadzorovano z mikrokrmilnikom Arduino. V growboxu je možno gojiti vse vrste zelenjave do višine dobrega metra, za vsako vrsto rastlin pa so pogoji nastavljivi. Aljaž in Vid sta na konferenci predstavila projekt od ideje do izvedbe.

Za mentorstvo pri projektu pa se zahvaljujemo bivšima dijakoma Gimnazije Moste, Roku Jamniku in Klemnu Kralju. Growbox bo po zaključku projekta postal del laboratorija za biologijo na gimnaziji Moste, kjer ga bomo s pridom uporabljali za šolske poskuse ali pa za gojenje slastne zelenjave. Vabljeni vsi , ki imate ideje, želite spodbujati svoj raziskovalni duh, imate radi tehnično delo, da se pridružite ekipi pri ustvarjanju novega projekta.

growbox 2
loader

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13


Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084318
www.gimoste.si

Instagram 

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam bZS bMednarodno priznanje za mlade