ŠILA - Šolska impro liga je program improvizacijskega gledališča za dijake, ki nepretrgoma poteka že od leta 1997. Improvizacijsko gledališče je gledališče brez vnaprej pripravljenega scenarija, igralci in igralke gradijo prizore na podlagi predlogov občinstva. ŠILA je oblikovana kot turnir, kjer se vsako leto sreča okoli 20 skupin z različnih srednjih šol po gimnaziji, na koncu sezone pa zmaga le ena. Ekipe redno vadijo na svojih šolah, na vsaki tekmi pa se srečata 2 ekipi, ki tekmujeta v uprizarjanju kratkih improviziranih prizorov, ki jih oceni tako občinstvo, kot sodniki.

O letošnjem prilagojenem delovanju:

Kljub temu, da so gledališča že skoraj celo šolsko leto zaprta, ŠILA ne počiva. Vaje ekip potekajo preko spleta, kjer dijaki in dijakinje ohranjajo svojo kondicijo in trenirajo svoje gledališke veščine. Organiziramo tudi skupne treninge - ŠILA intenzivke, kjer lahko vsi šilarji in šilarke še dodatno razširijo svoje znanje pod vodstvom usposobljenih mentoric. Kljub temu, da smo se pretežno uspešno prilagodili na dano situacijo, upamo, da se bomo čimprej vrnili na odrske deske in tako nadaljevali z našo primarno dejavnostjo - gledališčem.

Kaj je cilj dejavnosti za naše dijake:

Dijaki na delavnicah poleg gledaliških veščin (postavitev v prostoru in na odru, uprizoritvena raba telesa in govornega aparata, spoznavanje značilnosti zgodb …) pridobivajo tudi veščine komunikacije, artikulacije, učijo se izražanja svojih čustev, sodelovanja v skupini, poslušanja, spoznavajo izrazno plat jezika, se vračajo k spontanosti ter se osvobajajo predvidljivih reakcij in naučenih odgovorov. Preko tekem oziroma nastopov vadijo sproščeno javno nastopanje, hkrati pa se povežejo z mladimi iz vse Slovenije. Dijaki se preko ŠILE na sproščen način spoznavajo s svetom gledališča in gojijo pozitiven odnos do kulture. Na vajah ŠILA sodeluje 8 dijakov Gimnazije Moste.

Gimnazija Moste

Gimnazija Moste
Zaloška 49, 1000 Ljubljana
Tajništvo: 01 547 41 00
Zbornica: 01 547 41 13


Davčna št.: 79887520
Matična št.: 5084318
www.gimoste.si

Instagram 

 

Piškotki

Za pravilno delovanje in namene izboljševanja spletne strani uporabljamo na njej piškotke. Več o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani si lahko preberete na naslovu: http://www.gimoste.si/gim/piskotki.

Več o piškotkih na strani

EU Direktiva o piškotkih

Zavrnili ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste uporabo piškotkov na tej spletni strani. Svojo odločitev lahko spremenite.

sosC cbeduroam bZS bMednarodno priznanje za mlade